sâmbătă, 8 octombrie 2016

Cum ramificăm Trandafirul Deșertului? Se recomandă tăieri la Adenium?

Întrebare puse des de propietarii de Adenium.  Din păcate natura este imprevezibilă și totuși măreață. Nici o floare nu va crește identic cu alta. Unele plante se ramifică natural fără să intervenim in vreun fel, iar altele au nevoie de ajutorul nostru. Identice nu sunt nici două picături de apă, deși la prima vedere par a fi. Sunt multe flori care se dezvoltă bine dar dacă le mutăm chiar și zece centimetrii se schimbă microclimatul și pot răspunde foarte diferit. Schimbarea fie ea cât de minoră face modificări imense. Însă uneori totuși suntem nevoiți să intervenim pentru a ajuta natura.
Se recomandă aceste intervenții? Da se recomandă. Exemplarele cele mai frumoase sunt cele cu o ramificare bogată. Dacă natural nu sa realizat, hai să le ajutăm un pic. Eu recomand totuși să țineți cont de următoarele puncte de vedere:
- momentul tăierii; recomand a se face la sfârșitul toamnei când floarea se pregătește de hibernare. Motivul? Funcțiile vitale ale plantei se reduc. Seva albă pe care o produce este mai puțin fluidă și pierderile sunt mai mici. În timpul hibernării floarea nu se străduiește a produce lăstari noi, ci la conservare. Așa floarea de Adenium se străduiește la o cicatrizare a rănii cât mai bună și doar după perioada rece a anului va pornii lăstari viguroși din mugurii dorminzi.
- folosirea de mănuși de unică folosință pentru a evita contactul cu pielea a sevei. Poate știți că seva Trandafirul Deșertului în africa se folosesc la prepararea otrăvurilor în care se înmoi săgețile folosite la vânătoare. Nu este una puternică, dar este totuși o substanță toxică.
- depozitarea lor fără acces la ele, după tăiere, a copiilor și ale animalelor de companie. În contact cu pielea seva poate produce iritații cu complicații mari. Deci este de la sine de înțeles că până la cicatrizarea rănii se feresc cât mai bine, de membrii mai expuși la accidente, la neatenție.

Așadar se poate practica scurtarea lor, se vor comporta ca și plantele suculente în general, dar cu atenție.

Vă doresc mult succes!

 Cu respect,
Gaspar Levente

duminică, 12 iunie 2016

O grădină splendidă!

 

    Din păcate pentru noi această grădină nu este situată în șara noastră. Am avut șansa să vizitez grădina unui castel englezesc.  Acest castel nu este cel mai vestit din Anglia dar sunt sigur că este renumită după numărul mare de turiști și localnici care o vizitează în fiecare sfârșit de săptămână. Singurul regret pe care l-am avut este că excursia această a avut loc după o noapte de petrecere și nu eram în cele mai bune toane. Recent am fost la o expoziție de orhidee organizată întruna dintre sălile acestui castel. Spre surprinderea mea soarta ma făcut să vizitez în întregime domeniul. Pe lângă aceasta expoziție a fost organizat și una în aer liber, una cu subiect de mare interes pentru domni. Este vorba de o expozitie de mașini clasice și nu numai. Domnilor dacă vă puteți imagina căteva hectare de mașini de epocă în compania alăturată a mașinilor noi de ultima generație, plus mașini tunate sunteți tari. Eu până la acest eveniment nici măcar nu știam cum arată. Era paradisul motoarelor vechi și noi, istorie curată de evoluție a autoturismelor. Dar cum acest blog nu este despre mașini să mă întorc la subiectul preferat: grădina.
 
    Această grădină se numește Tatton Park de lângă Warrington, mai precis Knutsford Cheshire. Foștii propietari cred că erau mari iubitori de frumos. Au introdus în grădină proprie stiluri dintre cele mai renumite din europa și nu numai. Am întâlnit grădină în stil italian, japonez, american și chiar și elemente din cultura africană. Pe vremuri poporul englez aveau multe colonii de unde se inspirau din tot ce era mai frumos. Cu această inspirație au realizat grădini fantastice.
 
     Excursia în grădină începi prin grădina proprie de legume și fructe. De remarcat sunt pomii fructiferi care nu sunt conduși ca cele clasice de exploatații. Erau mai mult pentru frumusețe, pentru a impresiona și chiar au făcuto. Erau deja trecuți de perioada de inflorire dar și așa au reușit să mă impresioneze.
Domeniul așa cum mă așteptam avea și propiul rozarium, grădina de trandafiri. Din păcate nu era perioada de înflorire dar și așa puteai să îți imaginezi frumusețea ei. Frumos ordonat și cu trandafiri bine întreținute.
 
   Cel mai mult ma impresionat multitudinea de culori de lângă aleile parcului. Puteai să treci pe lângă copaci înfloriți și credețimă au fost cu zeciile. Din aceași specie (din păcate nu am notat ce erau) dar cu o paletă largă de culori. De la albul pur până la roșu aprins, violet, portocaliu și galben te făceau să te simnți în paradisul pierdut. Cu greu reușeai să faci poze fără ca cineva să nu intre în cadru. Din păcate eu făceam poze doar cu tableta, din acest motiv este de o calitate mai slabă.
 
   Ca de obicei grădin asiatică te lasă fără cuvinte. Dacă ar fi să compar această grădină japoneză cu cea din grădina botanică din Cluj, după părerea mea aceasta este mai frumoasă și mai elegantă. Mai reprezentativă culturii asiatice. Bineînțeles nu lipsea iazul artificial cu insula și cu locul bine amenajat în care te puteai relaxa în mijlocul naturii. Iazul inconjurat cu pomi înfloriți, conifere și populat cu plante de apă, impreună cu insula dadeau o imagine ruptă din poveștile, legendele asiatice unde se desfășurau marile iubiri dintre tinerii îndrăgostiți.
   Toată grădina defapt a fost o excursie în marea și diversă lume a grădinilor fantastice. Au avut fiecare un impact în stilul lor care ia consacrat. Chiar și micul labirint din inima domeniului a scos multe zâmbete pe fața celor care sau încumetat să o parcurgă.  Răsplata din mijlocul ei era o sculptură splendidă din lemn. Cred că acest labirint ara locul preferat al copiilor. Ei se întreceau cine o parcurge cu cea mai mare viteză. Râsetele lor umpleau pe din plin labirintul, facând din parcurgerea sa un moment de neuitat și plină de fericire.
 
    Eu vă recomand din inimă dacă aveți drum prin Marea Britanie nu ocoliți această grădină. Cred că indiferent de sezonul de vizitare acesta vă va arăta o față diferită de cea pe care am văzuto eu, dar la fel de spectaculoasă dacă nu chiar mai fantastică. Nu uitați că și în astfel de grădini găsiți o mulțime de flori, idei exotice de pus în practică in propria grădină.


Vă mulțumesc pentru că mă urmăriți și vă doresc toate cele bune până la următorul articol.

Cu respect,
Gaspar Levente

marți, 8 martie 2016

Am inceput sa si filmez!

Hei Hei hei! Am lansat primul filmulet despre cum se obtine substartul pentru orhideele de gradina din specia Pleonia. Imi cer scuze pentru calitatea slaba dar pentru inceput eu zic ca este acceptabil. Promit sa ma specializez si in filmari si cum se face totul.


Cu asta precizez ca am lansat pe youtube si canalul Plante Exotice Rare ! Sper sa urmeze cat mai multe filmulete! Daca sunteti interesati abonativa la canalul Plante Exotice Rare !

joi, 7 ianuarie 2016

Orhidee ce tiind a fi mai mult decât o floare exotică

     Căutând pe internet diferite informații, semințe și chiar plante exotice de multe ori ajung și pe youtube. Apar filmulețe din cele mai variate. Unele mai reușite decât te aștepți chiar. Nu trebuie să fi expert ca să alcătuiești un colaj din poze și în spate să cânte o melodie frumoasă. Un astfel de colaj este următoarea

Mie personal îmi este dragă și chiar sunt interesat de achiziționarea unor astfel de exemplare.

Cu respect, Gaspar Levente ( vizionare plăcută )