joi, 29 octombrie 2015

Plantele exotice și locurile de iernat

       Ne place sau nu iarna bate deja puternic la ușă. Temperaturile nocturne deja sunt demult sub pragul de acceptare a plantelor exotice. Sper că nu uitați să le introduceți în spațiu protejat pe perioada serii și să le mai scoateți pentru ultimele înbăieri cu soare ale toamnei, dar numai cand afară temperatura este mai mare de 10 grade. Sper că aceste minunate flori au adus în viața Dumneavoastră tot atâta bucurie pe parcursul anului cât și subsemnatului, dacă nu mai mult.

       Când eram la începuturi mă întrebam unde să le depozitez pe perioada de iarnă? Acuma depinde de specii și cerințele acestuia fața de climă. Eu o să mă refer în continuare la cele mai des vândute. Și anume la Adenium și Plumeria.

      Adenium Obesum sau altfel spus Trandafirul Deșertului nu are nevoie de multă căldură dar de lumină da. Așadar această plantă se expune într-un loc unde primește multă lumină. Un loc cu o orientare sudică dacă se poate ar fi excelent. Lipsa luminii poate duce la întârzieri serioase ale înfloririi în următorul an. Și ar fi un mare păcat de acest lucru. Întodeauna mă umplu de bucurie când vad un Adenium înflorit. Florile ei simple, duble sau chiar triple prin culorile aprinse compensează foarte mult lipsa parfumului (deși au început să apare hibrizi cu un parfum ușor).

  
  Plumeria Rubra sau altfel spus Trandafirul Hawaian este total o altă poveste. Deși pe perioada de vegetație activă are aceași cerințe ca și Adenium, în perioada de repaus cerințele sunt aproape inexistente. Atenție subliniez cuvântul aproape. Trandafirul Hawaian este o floare care toamna își pierde frunzele. Așadar procesul de fotosinteză se încheie aproape în totalitate. Din acest motiv este o planta exotică care nu necesită un loc cu lumină multă. Poate fi un pervarz de geam cu orientare nordică, casa scărilor mai puțin folosită dar cu geam și exemplele ar putea continua. Singura lor cerință, care defapt este pentru orice plantă exotică, este ca temperatura ambientală să nu scadă sub 10 grade. Săracele urăsc cu desăvârșire frigul.

   
     Nu forțați plantele să intre mai devreme în vegetație! Acest lucru poate duce la pierderi semnificative sau chiar pierirea plantelor. Lăsați natura săși urmeze cursul normal. dacă noi oamenii avem nevoie de odihnă și concedii, florile și plantele exotice de ce nu ar avea nevoie? Toată lumea are nevoie de odihnă. Orice viețuitoare din când în când se mai oprește, își trage sufletul și repornește în circuitul său natural. Noi suntem răspunzători de odihna cât mai benefică a acestor minunate flori și ele vor fi în următorul an extrem de recunoscătoare.


Cu respect, Gaspar Levente (eu mam gândit deja la locul de iernare)

miercuri, 28 octombrie 2015

Plante exotice pentru începători

       Una dintre problemele întâlnite pe parcursul grădinăritului, mai ales la începuturi, este alegerea plantei care să aducă un ambient deosebit în viaţa de zi cu zi. Ce poate fi mai plăcut când ajungi acasă ostenit de la servici şi înainte de a te apuca de rutina zilnică, admiri o floare deosebită incărcânduţi sufletul cu culoare, linişte şi pace?
       Sunt o mulţime de flori exotice care prim splendoarea lor aduc multă bucurie şi pace în suflet. Însă nu toate sunt pentru oricine. Florile exotice au o oarecare mândrie proprie. Sunt mai mofturoase, aşa un pic de bun simnţ pentru a nu uita că sunt adevărate trofee pentru propietar. Prin aspectul lor mai deosebit, chiar provenienţa lor si de ce nu uneori prin simplitatea lor, gradul de cerinţe faţă de mediul înconjurător şi nutrienţi se pot cataloga ca flori exotice o mulţime de frumuseţi. Dar oare acea floare este ideală pentru a începe această pasiune deosebită? Suntem în posibilitatea de a le satisface miciile cerinţe climatice şi nutritive? Şi întrebarea, pe care eu o recomand de a fi pusă pentru prima şi prima dată, este, am suficientă răbdare? Este de ştiut ca florile exotice nu înfloresc aşa uşor, motiv pentru care este nevoie de a te înarma cu multă răbdare şi să fi capabil să admiri frumuseţea ei pâna la momentul culminant: înflorirea.
        Sunt curios câte flori exotice teau făcut să doreşti un exemplar în propriul apartament sau chiar grădină. Eu unu nu pot să ţin pasul cu ele şi totuşi am început aceasta pasiune excepţională. Sunt şi mai curios să aflu dacă ai reuşit încă de la început să o înmulţeşti sau măcar să te poţi mândri că orhideea acea care a fost un cadou de la cineva a înflorit de mai mule ori. A trebuit personal să mă strofoc un pic pentru reuşită la început, dar efortul a fost pe deplin meritat. Am căutat mult până am reuşit să obţin plantele, florile ideale pentru viaţa şi imprejurimea mea.
          În continuare doresc să enumăr câteva dintre plantele exotice care au reuşit să-mi surprindă sufletul şi cu care am reacţionat uşor încă de la începuturi. Trebuie să specific un lucru înainte. Toate aceste plante exotice eu le cresc din stadiul de sămânţă. Sunt perfect aclimatizate pentru clima din România. Poate că nu sunt multe specii dar sunt mai multe soiuri şi numărul lor creşte în fiecare an.
       Una dintre cele mai uşor de îmgrijit şi cu rezultate fantastice este Adenium Obesum sau popular denumită Trandafirul Deşertului. Atenţie nu vă lăsaţi păcăliţi de denumirea de trandafir. Nu seamănă deloc cu clasicul trandafir din curtea bunicii sau din parcurile amenajate de primărie. Este o planta exotică deosebită care atrage privirea atât prin aspectul său mai ciudat de butoiaş cât şi prin bogăţia de culori a florilor. Aici sunt nevoit să specific că înmulţită prin sămânţă nu se obţine o plantă identică cu părintele, pentru asta se recomandă înmulţirea prin butaş. Deasemenea perioada de prima înflorire pentru Adenium Obesum este cuprinsă de la doi pâna la cinci ani, dar se poate întâmpla ca să nu înflorească niciodată. Motivul fiind lipsa de caldura şi soare. Pentru cerinţele şi înmulţirea ei mă voi întoarce într-un alt articol.
        O altă plantă exotică care are un grad ridicat de reuşită în rândul începătorilor este Plumeria Rubra sau popular Trandafirul Hawaian. Este nevoie şi aici să vă atenţionez că nu este vorba de o floare ca trandafirul clasic. Se deosebeşte foarte mult prin aspect si floare. În mare parte cerinţele sunt identice cu Adenium Obesum cu specificarea diferenţei că este vorba de un arbust care işi pierde în fiecare toamnă aparatul foliar. Perioada de prima înflorire şi înmulţirea este la fel. O altă diferenţă şi încă una destul de mare, este faptul că Transafirul Hawaian spre deosebire de Trandafirul Deşertului ,este parfumată. Si încă ce parfum! Deasemenea vă voi descrie această specie mai pe îndelete într-un alt articol.
        Dacă aveţi suficientă rabdare eu vă recomand să începeţi cu aceste două specii. Sunt plante exotice care nu necesită un efort deosebit pentru a vă bucura de exotism şi rezultatele sunt fantastice.
       Pentru mai multa detalii vă stau la dispoziţie prin mail (planteexoticerare@gmail.com). Garantez că voi răspunde la toate solicitările dar pe rând și în limita timpului liber. Deasemenea puteți să achiziționați atât semințe cât și plante de pa pagina de internet www.planteexoticerare.com .

Cu respect, Gaspar Levente (și eu am fost începător)

Cum să rămîi indiferent?

      
        De ceva vreme mam apucat mai în serios să îmi dezvolt pasiunea mea: florile. Nu orice flori, ci cele exotice. Când am fost copil am colecționat, ca orice alt copil cu așa o pasiune, cactuși. Am reușit să adun în scurt timp câteva zeci de specii. Eram foarte mandru de ei. Dar a venit la un momendat ceva ce nu mă așteptam. Am dorit să înbogățesc această pasiune cu alte flori. Am încercat cu orhidee și alte plante exotice. Până la urmă am devenit un pasionat de plante exotice în toată regula. Nu sunt enciclopedie de specii și soiuri, dar toate florile și plantele mele exotice le am încă din stadiul de sămânță. Aste e o regulă a mea. Le cresc eu și măcar știu că sunt aclimatizate, sănătoase și nu în ultimul rând ne învățăm unul pe altul cum să avem grijă de noi.
       Documentație despre ele în țară, cam prea puțină. Uneori chiar inexistente. Trăiască internetul! Dar totuși cea mai bună școlire o face chiar planta în sine. Trebuie să ai un pic de răbdare, atenție mai ridicată și gata, reușita este la ușă. Dacă mai adaugi și un pic de consecvență, esti asigurat. Plantele exotice te încântă cu forma lor mai dubioasă. Cu o multitudine de culori și posibilitatea de a obține exemplare chiar unicate. Parfumul lor va fi cireașa de pe tort. Eu zic că nu ai cum să devi indiferent la ele dacă le vezi în realitate. O și ce mândrie te apucă dacă munca ta și grija ta față de plantele, florile exotice este admirată de prieteni, vecini, cunoștințe sau vizitatori. Un singur cuvânt de apreciere și deja zâmbești. Doamne ferește să mai pună și o întrebare despre ele că turăi tot ce ști așa pe răsuflate.
       Este totuși de recunoscut că creșterea plantelor exotice nu este chiar așa de la îndemână pentru toți. Au câteva cerințe de climă, sol sau lumină care dacă nu sunt pe înțelesul persoanei în cauză eșecul este evident. Dar oameni bun nu renunțați că până la urmă este și pentru Dumneavoastră acea plantă exotică care să vă încânte locuința. Eu cred cu convingere că pentru toată lumea există o floare, plantă exotică care să umple sufletul bun dat de Dumnezeu.
        La frumusețe nici măcar Dumnezeu nu rămâne indiferent. Cum să rămânem noi?

Cu respect, Gaspar Levente (eu nu am rămas indiferent!)
www.planteexoticerare.com