joi, 29 octombrie 2015

Plantele exotice și locurile de iernat

       Ne place sau nu iarna bate deja puternic la ușă. Temperaturile nocturne deja sunt demult sub pragul de acceptare a plantelor exotice. Sper că nu uitați să le introduceți în spațiu protejat pe perioada serii și să le mai scoateți pentru ultimele înbăieri cu soare ale toamnei, dar numai cand afară temperatura este mai mare de 10 grade. Sper că aceste minunate flori au adus în viața Dumneavoastră tot atâta bucurie pe parcursul anului cât și subsemnatului, dacă nu mai mult.

       Când eram la începuturi mă întrebam unde să le depozitez pe perioada de iarnă? Acuma depinde de specii și cerințele acestuia fața de climă. Eu o să mă refer în continuare la cele mai des vândute. Și anume la Adenium și Plumeria.

      Adenium Obesum sau altfel spus Trandafirul Deșertului nu are nevoie de multă căldură dar de lumină da. Așadar această plantă se expune într-un loc unde primește multă lumină. Un loc cu o orientare sudică dacă se poate ar fi excelent. Lipsa luminii poate duce la întârzieri serioase ale înfloririi în următorul an. Și ar fi un mare păcat de acest lucru. Întodeauna mă umplu de bucurie când vad un Adenium înflorit. Florile ei simple, duble sau chiar triple prin culorile aprinse compensează foarte mult lipsa parfumului (deși au început să apare hibrizi cu un parfum ușor).

  
  Plumeria Rubra sau altfel spus Trandafirul Hawaian este total o altă poveste. Deși pe perioada de vegetație activă are aceași cerințe ca și Adenium, în perioada de repaus cerințele sunt aproape inexistente. Atenție subliniez cuvântul aproape. Trandafirul Hawaian este o floare care toamna își pierde frunzele. Așadar procesul de fotosinteză se încheie aproape în totalitate. Din acest motiv este o planta exotică care nu necesită un loc cu lumină multă. Poate fi un pervarz de geam cu orientare nordică, casa scărilor mai puțin folosită dar cu geam și exemplele ar putea continua. Singura lor cerință, care defapt este pentru orice plantă exotică, este ca temperatura ambientală să nu scadă sub 10 grade. Săracele urăsc cu desăvârșire frigul.

   
     Nu forțați plantele să intre mai devreme în vegetație! Acest lucru poate duce la pierderi semnificative sau chiar pierirea plantelor. Lăsați natura săși urmeze cursul normal. dacă noi oamenii avem nevoie de odihnă și concedii, florile și plantele exotice de ce nu ar avea nevoie? Toată lumea are nevoie de odihnă. Orice viețuitoare din când în când se mai oprește, își trage sufletul și repornește în circuitul său natural. Noi suntem răspunzători de odihna cât mai benefică a acestor minunate flori și ele vor fi în următorul an extrem de recunoscătoare.


Cu respect, Gaspar Levente (eu mam gândit deja la locul de iernare)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu