vineri, 6 noiembrie 2015

Plantă exotică autohtonă

             Poate sunt persoane care se gândesc că am luato razna. Plantă exotică care se găsește și pe teritoriul țării noastre. Păi cum că în momentul în care spunem exotic toată lumea se gândește la o plantă care adoră căldura, se răsfață cu razele solare din plin în combinație cu umiditate ridicată a aerului. Sau măcar se găsește la umbraa unui arbore care se scaldă în razele soarelui exemplul cel mai concludent find arhicunoscuta orhidee Phalaenopsisul care trăiește în simbionitate cu arborele gazdă. Exemplele ar putea să continue, dar am amintit de orhidee cu un scop bine determinat. Planta autohtonă a noastră este tot o orhidee dar cu ceva diferențe. Orhideea noastră frumoasă trăiește pe sol și nu pe scoarța copacului gazdă intrând astfel în categoria orhideelor terestre sau altfel spus de grădină.
         Nu ar fi frumos să ai o orhidee în propria grădină, care să înflorească an de an mai frumos și mai stufos? Da da am vrut să scriu mai stufos. Se înmulțește singură ajungând să admirați zeci de fire de orhidee. Vă zic eu ar fi exceptional!
Orhideea de care tot încerc să vă ridic interesul are și un nume foarte potrivit care o înalță pe culmile admirației și respect, să nu mai amintesc că este și o floare protejată de legislația română. Ultima remarcă este din păcate. Orice lucru frumos și incitant noi oamenii o ducem până la extreme, adică pierirea ei. Noroc cu oameni inimoși care au sacrificat timp pentru a obține soiuri hibride și care se pot cultiva fără nici o problemă.
             Sper că deja vă dați cu părerea despre ce floare vorbesc. Da este vorba de orhideea terestră denumită popular Păpucul Doamnei sau denumirea ștințifică Cypripedium Sp.
Personal pe mine mă încântă deoarece este un membru al unei familii numeroase și deosebite: cea a orhideelor. Un alt motiv extrem de special este chiar frumusețea acestei plante, flori exotice. Aspectul sau de păpuc este incitant și mai ales ca este pesonalizată cu unei persoane aparținătoare a sexului frumos, cel al doamnelor. De câte ori le privesc parcă și văd pe cucoanele de la curtea regală, cu rochile acelea de bal largi și greoaie, încălțate cu un păpuc așa de fragil viu colorat. Să nu mai vorbim că cerințele față de sol și climă este foarte avantajos.
Vă pun o întrebare stimați vizitatori ai blogului, posibili posesori ai unei grădini. Unde în grădina Dumneavoastră nu se poate cultiva aproape nimica?
              Cel puțin eu am rezultate slabe în zonele expuse spre nord, nord est, nord vest.. Nu primesc destulă lumină și până la urmă planta piere. Ei dragilor această floare, această splendidă orhidee, iubește necondiționat aceste zone și se dezvoltă în armonie. Și uite așa am rezolvat cu brio pentru o perioadă amenajarea spațiilor cu expunere nordică și variantele ei.
             Cred că nu există acuma o persoană care să spună, da da dar orhideelor le place căldura și ce facem cu ele afară pe perioada iernii. Vă spun tot eu. Nimica. Dar absolut nimica. E nu chiar, aruncăm ceva crengi de brad sau frunze multe să fie protejate cât de cât de frig. Aceste orhidee sunt rezistente la temperaturiile vremii capricioase de iarnă. Rezistă fără probleme chiar și la temperaturi cuprinse între -25 și chiar -30 °C. Primăvara când restul florilor abia încep să se folfoie prin sol, ele prind putere și cresc văzând cu ochii sau cum se mai spune prin folclor într-o zi cât alții în șapte.
              Fiind o orhidee care inflorește la începutul primăverii până la vară este de la sine de înțeles că nu se poate achiziționa așa când dorește madam Protopopescu. Nu nu. Este nevoie de înscriere pe listă. Unde? Păi cum unde? Pe mail: planteexoticerare@gmail.com sau pe www.planteexoticerare.com .


Cu respect, Gaspar Levente (cel care iubește orhideele de grădină)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu