duminică, 13 decembrie 2015

Ce facem noi grădinarii iarna?

   
  Pasionații de grădinărit știu că iarna mereu este o problemă. Toamna am pregătit grădina de odihnă pentru perioada rece. Florile care nu iernează afară au fost introduse în grădina de iarnă sau locul de iernat.  Dacă nu au perioadă de repaus atunci am găsit locul lor de iernat prin casă sau dacă este posibilitate în seră. Am plantat bulbii de primăvară pentru a avea flori splendide la sfârșitul iernii. Trandafirii sunt tăiați și pregătiți de iernare prin acoperirea lor cu pământ. Arbuștii ornamentali si ei dacă au nevoie de o protecție minimă pentru iernat sunt deja înveliți. Resturile vegetale deja au fost introduse la compostat. Totul a fost făcut cu mare grijă. Dar ce facem noi?  Doar suntem obișnuiți ca după o zi grea de muncă să ne relaxăm în inima grădinii proprii cu activități una mai plăcuta decât alta. Cum ne relaxăm de stresul zilnic de la servici?
     Întradevăr iarna toată agitația de peste an se stinge aproape integral. Ca un foc care nu este alimentat cu combustibil suficient, mocăne așa încet așteptând sursa de combustibil.  Majoritatea oamenilor spun în acest moment că grădinarii acuma se odihnesc, își culeg sursa de energie pentru un început de an cât mai favorabil. Că doar nu degeaba spune zicala străveche că ”Țăranul iarna își face car și vara sanie”.
    În mare măsură trebuie să recunosc că au dreptate. Dacă toată vara lucrăm cu brațele și cu mâinile pentru a putea să ne relaxăm în splendoarea grădinii, că doar ce poate fi mai plăcut decât un ceai cu prăjuturică servit în grădină alături de familie și prieteni acompaniați de cântecul păsărilor din copaci. Nimica. Natura a fost, este și sper că va fi multă vreme deacuma locul unde te poți relaxa cel mai bine. Iarna se schimbă în totalitate. Grădina se răstrânge la doar câteva plante din casă sau seră. Muncile se reduc semnificativ. Dar căruța noastră trebuie să funcționeze și la anu dacă se poate mai bine și mult mai frumos.
     Iarna noi grădinarii suntem din nou copii. Este perioada în care ne permitem să visăm cu ochii deschiși. Ne imaginăm splendoarea de grădină ce dorim să o facem din primăvară. Învățăm despre flori mai mult, discutăm cu alți pasionați de flori, facem schimb de impresii și de ce nu chiar de flori și semințe. Achiziționăm noutăți pe care le doream peste vara ce tocmai a trecut. facem planul pentru un nou început mai grandios și mai frumos. Înbinăm culorile florilor mai cu multă atenție și de ce nu de la an la an cu mai mult profesionalism.
     Dacă copii sunt în stare să viseze la realizări mărețe în viitor, noi grădinarii de ce nu am putea să visăm. Eu chiar visez în fiecare iarnă grădina mea de vis. În fiecare an adaug ceva nou, schimb locația unei sau mai multe flori pentru a se integra cât mai frumos în peisaj. Combin altfel speciile sau introduc printre ele alte specii noi care să adauge un plus la aspect. Dar nu ajunge doar să visez. Caut informații despre florile noi pe care le achiziționez pentru a gasi locul cel mai favorabil în grădina mea și poate cel mai important lucru este că desenez grădina mea. O desenez ca să o pot vizualiza cât mai bine, să le găsesc cât mai favorabil locul în realitate ținând cont și de informațiile pe care le găsesc despre ele. Așa greșelile sunt mai des evitate. O desenez și pentru că eu cred că visurile pot devenii realitate numai dacă o și poți pune pe hâtrie. Un vis ce nu este pus pe hârtie sau nu se poate transpune rămâne doar un vis. Și ce se întâmplă cu visurile când ne trezim? Dispar din fața ochilor și ușor mintea uită ce ai visat. Poate că ai visat că rezolvi problemele lumii doar că ai uitat să o notezi și visul, realizarea a dispărut în neant fără a fi realizat. În fiecare an am o grămadă de schițe și modele ce le fac pe perioada iernii și primăvara încerc să le aplic cât mai fidel în realitate.
     Tot peste iarnă după ce am realizat planul definitiv trec la acțiune. Obțin răsadurile pentru grădina mea din semințele achiziționate. Prefer să folosesc răsadurile mele deoarece în acest fel știu că au rădăcină sănătoasă, sunt liberi de dăunători și folosesc numai materialul de cea mai bună calitate. Nu sunt mulți furnizori serioși în țară trebuie să recunoaștem. Și cei mai mari furnizori de multe ori deja uită pasiunea de unde a început afacerea și văd doar banul. Reduc cheltuelile în dauna calității. Nu se poate obține calitate extra fără să investești, aste trebuie să o știți și vă spun cu mâna pe inimă. A începe primăvara lucrul în grădină cu răsadurile de cea mai bună calitate este un avantaj foarte mare și grădina prinde viața mult mai repede.
     Unii grădinari mai experimentați și mai cu multă carte mai fac ceva în plus față de noi amatorii. Ei toată vara, mai bine zis perioada activă, au notat toate observațiile și acuma când este mai mult timp pun ordine. Ce mai, scriu o carte despre grădinărit. Primăvara împreună cu noua grădină lansează cartea pe piața specifică. Își fac un renume din grădinărit.
     Deci dragi colegi de breaslă ai grădinăritului amator. Eu personal vă îndemn să visați cat mai mult și învățați mai mult pentru a ne crește renumele în lume că românii sunt grădinari excepționali. dați sfoară în lume că noi suntem mai buni decât majoritea grădinarilor din lume sau măcar egali cu ei. Să nu fim priviți ca un popor care nu știm cei frumos. Iar tu care doar ai intrat și ai citit acest articol respectă această breaslă care muncește tot anul pentru ca tu să poți dăruii  persoanei dragi un cadou frumos însoțită de o floare deosebită.

Cu respect, Gaspar Levente (eu visez mult la grădina mea, mai ales acuma în perioada sărbătorilor de iarnă )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu