luni, 30 noiembrie 2015

Trandafirul Deșertului - necesități și îngrijire

           
         Drumul de la sămâță până la floarea adultă de Adenium Obesum nu este chiar complicată dar necesită răbdare. Are un grad destul de accesibil de îngrijire pentru orice grădinar, indiferent de experiență. Eu personal, cred că este o floare chiar și pentru acele persoane care cam uită să administreze săptămânal măcar apă. Doar că pentru aceste persoane florile vor înflori mai greu și mai anevoios. Oricum este o floare care și prin aspectul său mai aparte te face să te bucuri de ea.
            Care sunt cerințele Trandafirului de Deșert? Să începem cu solul. Pământul de flori general nu este cel mai indicat. Fiind o floare din zona deșertului, înseamnă că are nevoie de un sol mai nisipos, mai pietros. Apa trece ușor prin ea, deci are un drenaj foarte bun. Cel mai bun randament la creșterea Trandafirul Deșertului l-am avut cu un amestec de pământ de flori general, sau universal, în amestec cu nisip mai grunjos. Raportul poate merge până la 1:1 dar este bună și 2:1,  pentru cei cu o experiență mai mare. Cu cea de a doua avantajul este că reține apa mai bine, conține substanțe nutritive mai multă, dar dezavantajul este că udatul excesiv duce la pierderea floarei.
           Adenium Sp. are ca cerință față de temperatură destul de mare. Dacă ne gândim din nou la zona de proveniență ne dăm seama că iubește căldura excesivă. Cea ce pentru corpul uman ar da deja codul roșu de confort, pentru Trandafirul Deșertului este numai bună. Adoră căldura și scăldatul în razele solare indelungată. Are nevoie de lumină directă cât mai multă, cam 6 ore pe zi. Deci așezarea în casă se face neapărat pe un pervarz de geam cu orientare sudică. Dacă locuiți la casă vă recomand ca în perioada activă de vegetație să o așezați în curte intr-un loc cu mult soare. Mare atenție la temperaturile de noapte. Dacă pe perioada zilei temperaturile de peste 30 de grade nu ridică nici o problemă, pe perioada nopții scăderea temperaturii sub 15 grade este problematică. Are nevoie să fie căldură zi și noapte motiv pentru care se va urmării cu atenție mare anunțurile meteo zilnice. Se va proteja de temperaturile mici ale primăverii timpurie și toamnei târzie prin itroducerea sa în casă.
           Trandafirul Deșertului este o floare care este sensibilă la umezeala ridicată. Dacă se observă că floarea dă semne de ofilire, cauza poate fi doar una cu două variante. Mă refer doar la factori climatici nu și la cei de sănătate. Cauza este apa cu varianta că primește prea puțină sau prea multă. În primul caz nimic mai simplu, mărim frecvența udatului. Este normal dacă afară este caniculă și căldură mare ca necesarul de apă să crească. În acest caz udăm mai des. Varianta a doua este un pic mai complicată. Dacă floarea se ofilește din cauza excesului de apă atunci este o problemă mare. Trandafirul Deșertului nu suportă pe timp îndelungat excesul de apă. Nu respiră rădăcina, procesele naturale zilnice clachează și apare una dintre cele mai periculoase boli, mai ales la plantele tinere. Aceasta boală este putregaiul. Odată ce a apărut, combaterea sa este greoaie și rata de succes este mică. Din fericire pentru mine nu a fost cazul niciodată. Cultiv această minunată floare de peste cinci ani și nu am pierdut nici una din această cauză.
          Îngrășămintele chimice ajută foarte mult. Administarea ei la Adenium Sp. este de obicei în funcție de perioada de vegetație. Dar pentru începători recomand un amestec general egal de 7:7:7. A se administra doar în perioada activă, adică de la mijlocul primăverii până la mijlocul toamnei. Plus minus câteva săptămâni în funcție de zona unde locuiți. Iarna să nu administrați!
           În general când achiziționăm o floare ca Trandafirul Deșertului cam la aceste elemente trebuie să avem atenție mare. Cerințele la factori cum este solul, temperatura, lumina, umiditatea și substanțele nutritive este relativ mică, în afară de temperatură. Asigurarea acestora între limitele spuse mai sus ne asigură plante sănătoase pe care le putem admira pe o perioadă îndelungată. Cel puțin eu mă bucur de Trandafirul Deșertului din plin, asigurând tot ce am scris mai sus.
        Plante sănătoase și liber de dăunători vă puteți achiziționa pe www.planteexoticerare.com .

Cu respect, Gaspar Levente ( cred din toată inima că merită acest mic efort )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu