duminică, 15 noiembrie 2015

Floarea de colț - floare protejată

       Floare de colț este una deosebită. Nu neapărat prin aspectul său, mai degrabă prin ce reprezintă, ce simbolozează. Deși nu este o floare cu proveniență de pe teritoriul eropei a reusit să devină un simbol în aproape toată europa, dar culesul exagerat a dus la impunerea sub protecția legilor în numeroase țări, iclusiv în România.
     
       Floarea de colț este o floare care iubește înălțimile, solurile calcaroase și greu accesibile. Acesta din urmă fiind și motivul pentru care a devenit un simbol. Reprezintă frumusețea zonelor alpine, de stânci însorite. Accesibilitatea greoaie la ea a transformat o floare într-un trofeu al turistului montan, al aventurierilor, al iubitorilor de adrenalină. În trecut acești aventurieri, vânători de trofee, culegeau de pe stâncile calcaroase greu accesibile și le înfrumusețeau pălăriile cu floarea de colț. Iubitele acestora erau  profund impresionate în momentul dăruirii unei exemplar. Nu oricine își putea permite să excaladeze zonele naturale de creștere a floarei de colț, așa dar era un simbol al reușitei al recunoștiței.
        În momentul de față se pot cultiva cu rezultate deosebite hibrizi al floarei sălbatice în grădini alpine. Nici un hibrid nu ajunge la frumusețea naturală a floarei de colț sălbatice, dar este mult mai bine decât să ducem la pierderea definitivă a  acestui trofeu natural, simbol al frumuseții alpine, al aventurierului montan.
        Cum am spus și mai sus iubește solul calcaros cu un drenaj foarte bun, expunere sudică de preferință. Cu cât beneficiază de mai multă soare cu atât devine mai acoperită cu specificul puf alb. Acesta are rolul de a o proteja de razele ultraviolete dăunatoare și de menținerea umezelii. Floare de colț este o floare cu necesități moderate de apă, nefiind o plantă cu creștere mare (aproximativ 20 cm). Perioada de înflorire este din iulie până în septembrie.
          Gradul de reușită în creșterea Floarei de Colț este mult influențată de factori externi. Fiind o floare de proveniență de la înălțimi alpine nu suportă foarte bine căldurile excesive. În aceste zone se preferă a fi plantate în grădini unde în orele călduroase să fie protejate de umbră. Culmea este că nu sunt rezultate nici dacă pe perioada de iarnă cantitatea de zăpadă este excesivă. Dacă drenajul solului nu este bună, rădăciniile intră foarte ușor în putrefacție, umezeala excesivă este foarte păguboasă.
Modul de înmulțire a floarei de colț este prin sămânță.
          De ce scriu despre această floare frumoasă? Deoarece am început cultivarea sa. În doi ani sper să pot oferi către aventurierii montani moderni exemplare hibride pentru a nu distruge definitiv șansa de a lăsa copiilor noștrii un simbol al reușitei.

Gaspar Levente ( eu respect natura sălbatică )
www.planteexoticerare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu